Prosto po Prešernu

Zavod Margarete Schwarzwald in Cankarjev dom

Dramska predstava

Koncept: Maruša Kink, Simona Hamer, Mija Špiler
Režija: Maruša Kink
Dramaturgija: Simona Hamer
Lektura: Maja Cerar
Igrajo: Jernej Čampelj, Tina Gunzek in Saša Pavlin Stošić
Avtor glasbe: Boštjan Gombač
Scenografija: Vasilija Fišer
Kostumografija: Tina Bonča
Oblikovanje svetlobe: Marko Čeh


Vsem poznane Prešernove pesnitve so v predstavi Prosto po Prešernu v režiji Maruše Kink izhodišče za napeto zgodbo. Junake pesnitev Turjaška Rozamunda, Povodni mož, Pevcu in drugih preigravajo mladi igralci Jernej Čampelj, Tina Gunzek (lanska prejemnica Borštnikove nagrade za mlado igralko) in Saša Pavlin Stošić. Zgodbo in nepredvidljivo, sveže interpretirano dogajanje, rišejo z inovativnimi življenjskimi, humornimi in abstraktnimi vložki.

Natančno analiziranje Prešernovega življenja in ustvarjanja je avtorje pripeljalo do premišljene uprizoritve. V njej nazorno prikažejo ter na trenutke  drzno interpretirajo lik in delo dr. Franceta Prešerna. Spoštljivo do njegovega dela, človeško do njegovih likov, raziskujoče do njegovega življenja. Prosto po Prešernu.

Ozadje nastanka

Prosto po Prešernu je gledališka predstava za mladino. Izhodišče za nastanek uprizoritve je Prešernova poezija, predstavljena in interpretirana pa je drugače kot v šoli. S Prešernom se posameznik, ki je del našega šolskega sistema, sreča že zelo zgodaj. Včasih že v vrtcu, zagotovo pa v prvih razredih osnovne šole. V višjih razredih ga učenci že dodobra poznajo in bolje razumejo ter začnejo sami prepoznavati njegovo mojstrskost. Se pa zagotovo večina današnjih mladostnikov na prehodu v odraslo življenjsko obdobje težko vživi v arhaičen jezik in način življenja v času nastanka Prešernovih del.

Navdih je bistven za ustvarjanje. Prešerna sta pogosto navdihovala (nesrečna) ljubezen in brezup - ti večni temi, ki ju vsi še kako dobro poznamo, z njima pa smo se večin usodno začeli srečevati prav v najstniških letih. Uprizoritev jasno pokaže, da imajo Prešeren oz. njegovi liki in najstniki več skupnega, kot se jim morda zdi, ko se morajo o njem učiti v šoli.

 

  • Trajanje: 45 minut.
  • Primerno za otroke od 10. leta dalje.

 

Nazaj

poročamo Več novic

Vpis v otroški abonma Jurček

Sezona 2018/2019

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da je Knjižnica Šentjur za vas in vaše otroke pripravila...


Klapa More

Koncert je prestavljen

Zaradi bolezni v skupini je koncert Klape More prestavljen na petek, 10. maja 2019, ob 20.00 u...


koledar dogodkov Marec 2019

Več dogodkov Najava prireditve