Neli ni več

Lutkovno gledališče Ljubljana

Režiser: Jaša Koceli
Avtor: Lutz Hübner
Igrajo: Asja Kahrimanović / Klara Kastelec, Matevž Müller, Lena Hribar k. g., Sara Gorše k. g., Jernej Čampelj k. g.
Avtor glasbe: Miha Petric
Avtor songov: Gašper Torkar
Scenograf: Darjan Mihajlović Cerar
Kostumografka: Branka Pavlič
Dramaturginja: Eva Mahkovic
Oblikovalec svetlobe: Kristjan Vidner


Neli ni več je predvsem zgodba o bendu. Neli, Jan, Danny, Kora in Tina, ki sestavljajo #hešteg, so skupina petih mladih pri koncu gimnazije in so dovolj ambiciozni, da želijo poleg opravljanja vsakodnevnih obveznosti ustvariti nekaj več. Za vsestransko harmoničen bend mogoče niso najbolj idealna sestava, ker so si med seboj preveč različni in so kljub prijateljskim in romantičnim relacijam individualisti, vendar jih žene skupna ambicija. Ko vsakdan njihovega benda (v uprizoritvi jih spremljamo na vajah) prekine bolezen pevke, soustanoviteljice in najsvetlejše zvezde Neli, se morajo odločiti, ali so se pripravljeni spoprijeti s težavo, prebroditi težko obdobje in se iz grozljive preizkušnje, ki je za Neli lahko usodna, prebiti močnejši za življenjsko lekcijo o prijateljstvu, pomoči in solidarnosti, pa tudi o pogumu in nekonvencionalnih odločitvah.

Predstava Neli ni več se ukvarja s temami odraščanja, funkcioniranja in dela v skupini, egoizma in individualizma, želje po potrditvi, soočanja z umrljivostjo, osamljenosti in poslavljanja. Nihče od likov ni idealiziran, tako da so njihove reakcije na preizkušnje življenjske in neolepšane. Ker gre za zgodbo o življenju nekega benda, pa je v uprizoritvi ključnega pomena tudi glasba: bend #hešteg izvaja avtorske komade z avtorskimi besedili, glasba presega realizem, ki ga sugerira izvirno besedilo, in ustvarja povsem svojo uprizoritveno raven, ki je po sporočilnosti enakovredna dramskim prizorom. 

Neli ni več uvrščamo med predstave s problemsko tematiko, po katerih pripravljamo tudi strokovne pogovore.

Ob ogledu predstave priporočamo:

  • pogovor na teme: mladost, uspeh, slava, bolezen, popularna glasba, popkultura, skupinsko ustvarjanje, odzivanje na bolezen drugega, kako premagati strah, kako se soočiti z (lastno in tujo) nemočjo;
  • branje drugih dramskih del za mladino Lutza Hübnerja.

 

  • Trajanje: 90 minut.
  • Primerno za otroke od 12. leta dalje.

 


Nazaj

poročamo Več novic

Vpis v otroški abonma Jurček

Sezona 2018/2019

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da je Knjižnica Šentjur za vas in vaše otroke pripravila...


GodArt - Jure Godler in Tilen Artač

Spremenjena ura pričetka prireditve! Predstava bo ob 20. uri.

Obveščamo vas, da je predstava GodArt - Jure Godler in Tilen Artač,
v soboto 1. septembra 20...