Ko evropski barok sreča Orient

Allegro - glasbeni abonma Knjižnice Šentjur

V nedeljo, 25. marca 2018, ob 19. uri vas vabimo v veliko dvorano Ipavčevega kulturnega centra Šentjur na zadnji koncert glasbenega abonmaja Knjižnice Šentjur.

Nova Schola Labacensis je edinstven slovenski ansambel za staro glasbo, ki se v zadnjem času intenzivno posveča koncertnemu soočenju evropske in orientalske glasbe, petih poezij in plesa, da bi hkrati predstavili medkulturno bogastvo in raznolikost duhovnih izročil Vzhoda in Zahoda.

Člani ansambla si pri tem prizadevajo doživeto predstaviti najbolj značilne napeve v izvirnih jezikih in jih obogatiti z orientalskim plesom ter instrumentalnimi deli na izvirnih glasbilih, kot so kljunaste flavte, baročna violina in violončelo, viola d'amore, viola da gamba, teorba, renesančna in baročna kitara, arhilutnja, mandolina, arabska lutnja, afganistanski rubab, indijska tanpura, saz bağlama, turške pavke kudüm, tabla, arabski riq in perzijski daf.

Program Ko evropski barok sreča Orient v prvem delu predstavlja vrhunce evropske baročne glasbe skladateljev J.-B. Lullya, G. Frescobaldija, H. Purcella, C. Monteverdija in G. Kapsbergerja, ki jim bojo dodali tudi izvedbo enega od samospevov bratov Ipavec. V drugem delu pa v ospredje postavljajo uglasbene klasične arabske andaluzijske poezije muwašahat ter izbrane skladbe afganistanskega, perzijskega, sefardskega in otomanskega izročila, ki sta ga na sultanovem dvoru v Istanbulu gojila tudi poljski glasbenik Ali Ufki Bey (Wojciech Bobowski) in moldavijski knez Dimitrie Cantemir.

Nova Schola Labacensis sestavljajo sopranistka Tadeja Pance, orientalska plesalka Nika Mlakar, kljunasta flavtistka Blažka Gaberc, Tomaž in Miha Šinigoj na baročnih in orientalskih godalih, Vasja Štukelj na tolkalih, Žiga Kroflič in Marko Angelski na baročnih in orientalskih brenkalih ter multiinstrumentalist in umetniški vodja ansambla Boris Šinigoj.

 

Vstopnina za izven: 10 €

 

Organizator: Knjižnica Šentjur

Dodatne informacije: 03 746 37 40 ali knjiznicasen@sen.sik.si

Nazaj