Program filmskih vsebin

 

 

Animirani in igrani filmi

 

Mali princ

The Little Prince

Mark Osborne, Francija, 2015, 108 min, sinhroniziran v slovenščino

 

Mala deklica se pod maminim vodstvom pripravlja na vpis v prestižno šolo. Sprejemni izpiti so težavni in zanje se je treba učiti vse poletje. Dolgočasno rutino prekine Letalec, čudaški prijazni stari sosed, ki ji odpre vrata v nenavaden svet, v katerem je vse mogoče. Pripoveduje ji zgodbo o Malem princu, ki ga je srečal davno nazaj, po letalski nesreči sredi puščave. Tako se začne dekličino ganljivo popotovanje po lastni domišljiji, kjer sreča Malega princa in se z njim odpravi do njegovega asteroida. Skupaj ponovno odkrijeta čarobnost otroštva, deklica pa spozna, da resnično pomembne reči lahko vidi le s srcem. Prvi celovečerni animirani film o Malem princu je poklon otroški domišljiji. Roman Mali princ je v slovenščino prevedel Ivan Minatti, založba Mladinska knjiga ga je znova ponatisnila. V slovenščini imamo od leta 2014 na voljo tudi istoimenski strip.

 

Teme za pogovor: selitev, pritisk tekmovalnosti v družbi in šoli, nenavadna prijateljstva, odnos med hčerko in odsotno mamo, preživljanje prostega časa, počitnic, ideje in vrednote Malega princa, primerjava med romanom, stripom in filmom.

Uporabno pri predmetih: likovna umetnost, slovenščina, spoznavanje okolja, družba.

 


 

Bekas

Karzan Kader, Švedska / Finska / Irak, 2012, 97 min, v kurdskem jeziku s slovenskimi podnapisi

 

Zgodba o dveh dečkih, čistilcih čevljev – starejšem Danu, ki ima enajst let, in mlajšem Zanu, ki jih ima devet. Sta brata »bekasa«, kar v kurdskem jeziku pomeni »brez staršev«. Njun dom so strehe v domačem kurdskem mestu v Iraku. Na njih spita, se umivata v vedrih vode in kukata skozi strešno okno v lokalni kino, kjer igra novi film o Supermanu iz Amerike. Amerika je v njuni domišljiji veliko mesto z velikimi lučmi. Odpraviti se morata prav tja, da bi jima Superman pomagal do boljšega življenja. Dana je skrivaj zagledan v deklico Helliyo. Ko njena družina odide iz mesta, je čas tudi za njuno potovanje proti Ameriki. To nikakor ni enostavno, saj fanta nimata niti potnega lista niti spremstva odraslih. Imata pa osla po imenu Michael Jackson in veliko iznajdljivosti! Srčna pripoved o dveh kurdskih bratih temelji na otroškem spominu režiserja Karzana Kadra, ki je bil prav tako primoran zapustiti vojni Irak v želji po boljšem življenju in predvsem miru.

 

Teme za pogovor: begunci in migracije, spoznavanje drugih kultur, upanje, zaupanje, skrb za bližnje, bratska ljubezen, odraščanje in odnos do otrok v različnih družbah, superjunaki, otroška domišljija in razumevanje sveta.

Uporabno pri predmetih: spoznavanje okolja, družba, domovinska in državljanska kultura in etika, geografija, slovenščina.


 

Misija Arktika

Operasjon Arktis

Grethe Bøe-Waal, Norveška, 2014, 87 min, v norveščini s slovenskimi podnapisi

 

Trinajstletna Julia in osemletna dvojčka Ida in Sindre se preselijo v novo mesto. Prilagajanje na novo okolje je težko, in ko se Sindre zaplete v pretep na šolskem dvorišču, dvojčka zbežita do bližnjega vojaškega oporišča, Julia pa jima sledi. V želji, da bi ponovno videli očeta, ki je na vojaški misiji, se splazijo v helikopter, ki naj bi letel v njegovo bazo. Ko helikopter pristane in se otroci skrivoma izkrcajo, se zavejo, da je nekaj narobe. Prepozno! Helikopter vzleti brez njih, sam ostanejo na neposeljenem arktičnem otoku! V ostri polarni zimi, z majhno zalogo hrane, v koči, obkoljeni z divjimi živalmi, morajo v svet poslati sporočilo, kje so, sicer ne bodo preživeli. Boj za preživetje in vrnitev domov postajata vsak dan težavnejša, vendar se otroci hitro učijo, kako se spopasti z izzivi.Vznemirljiva zgodba o preživetju na samotnem arktičnem otoku.

 

Teme za pogovor: pustolovske zgodbe, žanrski film, preživetje v naravi, odsotnost staršev, pomoč med brati in sestrami, pogum, življenje na Arktiki, spoznavanje Norveške, snemanje živali, tehnični izumi, ki pomagajo preživeti.

Uporabno pri predmetih: slovenščina, družba, naravoslovje, domovinska in državljanska kultura in etika, geografija, tehnika in tehnologija.


 

Moja sestra suhica

Min lilla syster 

Sanna Lenken, Švedska / Nemčija, 2015, 95 min, v švedščini s slovenskimi podnapisi

 

Dvanajstletna Stela je na pragu vznemirljivega obdobja pubertete. Zaljubljena je v štirikrat starejšega trenerja drsanja. Neprestano se primerja s starejšo sestro Katjo, uspešno drsalko in dijakinjo, ki je izraz popolnosti na vseh področjih. Starša jo obožujeta in Stela želi slediti njenim stopinjam, da bi pridobila malo njune pozornosti tudi zase. Vendar raztresena starša ne opazita, kar vidi Stela: Katja se ne počuti dobro, preveč trenira in premalo jé. Steli se svet obrne na glavo, ko odkrije, da se starejša sestra sooča z motnjo hranjenja. Bolezen pripelje družino na rob propada in Stela mora sprejeti pomembne odločitve. Zgodba o družini, ljubezni, sestrstvu in solidarnosti, povedana s toplino, globino in nežnim humorjem.

 

Teme za pogovor: samopodoba, anoreksija in motnje hranjenja, družinske vezi, sestrska povezanost, komunikacija v družini, skupno reševanje težav, odraščanje in vzorniki, prijateljstvo in zaljubljenost, odnos do telesa in spreminjanje telesnih idealov.

Uporabno pri predmetih: slovenščina, družba, domovinska in državljanska kultura in etika, gospodinjstvo, psihologija.


 

Novi mulc

Le nouveau

Rudi Rosenberg, Francija, 2015, 80 min, v francoščini s slovenskimi podnapisi

 

Benoit se zaradi očetove službe iz manjšega mesta preseli v Pariz. Mlajši brat Nino ima v novi šoli že veliko prijateljev, Benoit pa je bolj nerodne vrste, zato mu oče pridiga, da se mora odpreti. Že prvi šolski dan se zameri skupini fantov, ki so v razredu glavni. Zdaj se mu vsi izogibajo, razen nekaj sošolcev, ki so podobno kot on označeni za čudake. Njegova družba so tako Aglaee, ki ima telesno okvaro, zborovski privrženec Constantin in harmonikaš Joshua. Ko staršev ni doma, Benoit po stričevem nasvetu organizira “najbolj noro zabavo”, s katero bi pridobil priljubljenost v razredu in osvojil Johanno, ki mu je všeč. Komedija o sprejemanju drugačnosti in oblikovanju skupin v šoli.

 

Teme za pogovor: oblikovanje skupin v šoli, izključevanje drugačnih, psihološko nasilje, iskanje identitete in izbira prijateljev, prva ljubezen.

Uporabno pri predmetih: slovenščina, družba, francoščina, domovinska in državljanska kultura in etika, psihologija.


 

Rdeča želva

La Tortue rouge

Michael Dudok de Wit, Francija, Belgija, 2016, 80 min, brez dialogov

 

Zgodba človekovega življenja in njegove povezanosti z naravo. Mož pristane na samotnem tropskem otoku, na katerem mu družbo dela zgolj nekaj malih rakcev. Trudi se, da bi naredil splav in zapustil otok, a vsak poskus pobega se hitro konča. Razočaran se v jezi znese nad rdečo želvo, ki mu je sledila na kopno. Ponoči se želva spremeni v dekle. Zaljubita se, mine čas in rodi se jima sin. Sin odrašča in tudi njega čakajo življenjski preizkusi in prelomnice. Starša mu lahko stojita ob strani, a nič manj kot pomoč ni pomembno, da ga znata spustiti. Otrok odraste, starša ostarita, življenje se rojeva in umira. Animirani film s čudovito likovno zasnovo in izčiščeno dramaturgijo zariše hipnotično meditacijo o bistvu človeka, njegovega bivanja in povezanosti z naravo.

 

Teme za pogovor: življenjski krog, človek in narava, življenjska obdobja, soodvisnost vseh bitij, trajnostni razvoj, življenje na samotnem otoku, primerjava z drugimi zgodbami o podobnih temah, likovna podoba animiranega filma, likovno ustvarjanje.

Uporabno pri predmetih: slovenščina, likovna umetnost, psihologija, filozofija, sociologija, domovinska in državljanska kultura in etika, biologija.


 

Utrip ljubezni

Boris Petković, Slovenija, 2015, 76 min, v slovenščin

 

Bruno je mladi raper, ki se pripravlja na svoj prvi koncert, Nina pa perspektivna violinistka, študentka klasične glasbe. Bruno živi v predmestju, največ mu pomenijo glasba, druženje in risanje grafitov. Da lahko preživi sebe in staro teto, za katero skrbi, dela honorarno kot maser. Ko nekega večera v klubu spozna Nino, je nad njo očaran in z vso močjo poskuša osvojiti njeno srce. Najprej zadržana Nina se počasi vda. Mora si priznati, da je simpatija obojestranska, a kmalu na dan privrejo tudi razlike med njima. Medtem Brunovega prijatelja napadejo neznani nasilneži in pristane v bolnišnici. Bosta Bruno in Nina na krilih ljubezni premagala vse razlike in težave? Bosta ob pomoči glasbe našla skupni jezik?

 

Teme za pogovor: različne glasbene zvrsti in žanri, subkulture, ljubezen, izpovedovanje čustev, prijateljstvo,  ljubosumje, zaupanje, pripadnost skupini, slovenski film in kultura.

Uporabno pri predmetih: slovenščina, glasbena umetnost, domovinska in državljanska kultura in etika, sociologija, psihologija.


 

Kapitan Fantastični

Captain Fantastic

Matt Ross, ZDA, 2016, 118 min, v angleščini s slovenskimi podnapisi

 

Bodevan ter njegovih pet bratov in sester odraščajo globoko v gozdovih ameriškega severozahoda, daleč od civilizacije in sodobne potrošniške kulture. Izurjeni so v lovu, samoobrambi, prostem plezanju in preživetju v naravi. Ob večerih prebirajo debele knjige, pri čemer ni dovolj, da znajo obnoviti vsebino, ampak jo morajo razumeti in mnenje argumentirati. Vse niti njihove vzgoje v rokah drži strogi in odločni oče Ben. Zdi se, da razen občasnih uporov in prepiranj otroci odraščajo v razgledane, razumne in telesno izjemno pripravljene posameznike. Toda po tragičnem dogodku mora družina zapustiti svoj raj v naravi in se soočiti s civilizacijo. Je odraščanje, v katerem znaš pri šestih letih sam ujeti svojo hrano in citirati Noama Chomskega, ne poznaš pa superg in kokakole, uspešno?

 

Teme za pogovor: odraščanje, različni vzgojni pristopi, potrošniška kultura, vera v razum in sposobnost vsakega posameznika, odnos med družbo in posameznikom, odnos do narave, prevzemanje odgovornosti, odnosi med otroki in starši, alternativne oblike bivanja, družbene spremembe.

Uporabno pri predmetih: sociologija, psihologija, filozofija, biologija, angleščina, slovenščina.

 

 

 

Cena vstopnice na otroka: 3,00 €

 

 

Dodatne informacije pri izvajalcu filmske vzgoje:

Tobija Medved s.p.

T: 041 741 903

E: tobija.medved@amis.net

 

 

Priporočena dodatna dejavnost:

Pogovor z zunanjim strokovnjakom: 60 €

poročamo Več novic

Vpis v otroški abonma Jurček

Sezona 2017/2018

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da je Knjižnica Šentjur za vas in vaše otroke pripravila...


Godalni kvartet Vermilion - odpovedan

Abonma Allegro


Obveščamo vas, da v nedeljo, 5. novembra 2017, odpade koncert v sklopu abonmaja Allegro: Gl...